Završeno je Green Games takmičenje za najbolju video igru sa ekološkom porukom

 

Pobednici takmičenja su opštine Bor, Knjaževac, Sokobanja i Ivanjica kojima će Ptica Robot i ArtEko reciklažni roboti biti dodeljeni 4. decembra

 

Nacionalno takmičenje Green Games u organizaciji udruženja Oktopus, kao noseća aktivnost dvogodišnje kampanje „Znanjem za održivi razvoj”, namenjeno osnovcima i srednjoškolcima Srbije, završeno je 31. oktobra. Na Green Games takmičenju, koje je zasnovalo upotrebu društveno odgovornog programiranja, učestvovalo je 587 takmičara, okupljenih u 58 opštinskih timova, koji su osmislili 58 video igara.

 

Prvonagrađenoj opštini Bor dodeljuje se interaktivno-ekološka skulptura Ptica Robot (donacija Fonda braće Rokfeler), lične nagrade za takmičare i novčana nagrada kompanije Telenor. Drugo mesto osvojila je opština Knjaževac, a treće opština Sokobanja. Ove dve opštine očekuje po nagradni Arteko robot za reciklažu, koje je donirala kompanija Telenor, i lične nagrade za takmičare. Arteko robot biće dodeljen kao specijalna nagrada opštini Ivanjica i OŠ „Milinko Kušić”, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama. Svim nagrađenim takmičarima, četvrto i petoplasiranim biće dodeljn i sertifikat stručne komisije Univerziteta Metropolitan.


Izbor za najbolju „zelenu“ igru vršen je putem SMS glasanja, a sredstva prikupljena preko SMS poruka sa Telenor mreže su kao nagrada namenjena daljem obrazovanju talentovanih informatičara sa takmičenja.

 

Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da tokom trajanja petomesečnog Green Games takmičenja za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja. Takmičenje je kroz igranje i glasanjem aktiviralo preko 650 hiljada građana Srbije.

 

Pobedničkim opštinama nagrade će biti uručene 4. decembra 2012. godine u beogradskoj opštini Vračar, domaćinu prve Ptice Robot i prvih ArtEko robota, na svečanoj Green Games dodeli.


 

Svi radovi učenika dostupni su na zvaničnom sajtu www.greengames.rs, gde se mogu naći sve informacije o takmičenju 

Copyright Oktoopus
Powered by ITS