Oktopus

Oktopus je udruženje koje teži realizaciji projekata koji uključuju inovativna samo-održiva rešenja stimulišući široko javno obrazovanje Srpskog društva u celini, kreirajući multidisciplinarni spoj koji podržava inicijaciju drugačijih i atraktivanih pristupa postojećih društvenih problema, posebno u okviru kulturnog i tehnološkog razvoja i zaštitite životne sredine.


Udruženje Oktopus je osnovano 2003 godine, a stručno je orjentisano u razvijanju holističkih ciljeva u oblasti moderne umetnosti, kulturno-edukativnim i istraživačkim delatnostima, tematirane naučne fantastike, istraživačke informatičke delatnosti, tehnoloških inovacija, mikro urbanističkih ditopije i arhitekture, održivog razvoja i zaštite životne sredine, kao i inovativne konceptualne PR strategije.

Najpoznatiji projekat udruženja je idejno rešenje i izrada Ptice Robot, društveno korisno robotizovano umetničko delo za javni prostor, u funkciji reciklaže limenki autorke mr Biljane Bibe Vicković, koja je 22. decembra 2009. stekla status spomenika kulture i koja predstavlja revoluciju u načinu shvatanja reciklažnog procesa kod šire javnosti

 
Pored Ptice Robot, udruženje Oktopus je tokom 2009-2010. godine u okviru dvogodišnje lokalne ekološke kampanje pod nazivom „Beogradska akcija reciklaže", realizovalo i projekte kao što su ArtEko roboti za reciklažu i Green Dream interaktivnu video game instalaciju autorke Biljane Bibe Vicković, čije informacije su dostupne na sajtu www.oktoopus.org. kao i na http://www.youtube.com/user/oktoopusorg
 
Dve godine ranije, 2007. i 2008, Oktopus organizuje „Oktopus međunarodno bijenale proširenih medija". Program bijenala kroz art direkciju Biljane Bibe Vicković www.8i8abi.com, predstavljen je u šest Beogradskih kulturnih centara: paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, (SKC) Studentskom kulturnom centru, Rex-u, New Moment galeriji, O3ONE galeriji, District kulturnom centru pri Muzeju primenjenih umetnosti, kao i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Više o bijenalu pogledajte na stranicama www.oktoopus.rs.
 
Početkom 2011. Oktopus pokreće nacionalnu kampanju „Znanjem za održivi razvoj" koja se realizuje putem “Green Games“ takmičenja za osnovace i srednjoškolce, u izradi video igara sa ekološkom porukom, u preko 70 gradova i opština i preko 150 škola širom Srbije. Dodatne informacije možete pronaći na stranicama www.greengames.rs.