Postavka Ptice Robot u Boru

U ponedeljak 16. juna opština Bor dobila je novog stanovnika PTICU ROBOT.

Nakon svečanog puštanju u rad prisutnima su se obratili zamenik predsednika predsednik opštine Bor Saša Vukadinović i Biba Vicković, direktor udruženja Oktopus i autorka Ptice Robot.

Pticu Robot osvojila je opština Bor na “Green Games” takmičenju www.greengames.rs u okviru projekta “Znanjem za održivi razvoj” u organizaciji Udruženja Oktopus u 2011. i 2012. godini. Takmičenje je realizovano u partnerstvu sa 42 lokalne samouprave, 6 visokoobrazovnih institucija i 58 osnovnih i srednjih škola, a na “Green Games“ konkursu učestvovalo je 587 takmičara sa 58 takmičarskih timova. Nagradna Ptica Robot, inovativno-društveno korisno robotizovano umetničko delo u funkciji reciklaže limenki www.oktoopus.org osmišljena je u cilju kulturne revitalizacije javnog gradskog prostora. Novo tehničko-tehnološko rešenje sa solarnim napajanjem izradili su stručnjaci Instituta “Mihajlo Pupin” iz Beograda.  
 
Nagradna Ptica Robot za opštinu BOR, realizovana je kroz donaciju Fonda braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund) u skaldu sa ciljevima programa za Zapadni Balkan.
 
Od prve postavke PTICE ROBOT ispred opštine Vračar 2009. godine projekta je podržan i realizovan od strane donatora i partnera: Vlada Republike Srbije - Kabinet podpredsednika za evropske integracije; Grupa za održivi razvoj - Kabinet potpredsednika za evropske integracije; Republika Srbija - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstvo energetike razvoja i zaštite životne sredine; Američka Ambasada u Beogradu; Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu; RBF Fond braće Rokfeler; USAID Srbija; OEBS Misija u Srbiji; ISC; AMCHAM Serbia; Grada Beograd - Sekretarijat za zaštitu životne sredine; Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda; Beogradska Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima; Stalna konferencija opština i gradova (SKGO); Grad Beograd - Gradska opština Vračar, Savski Venac; Institut “Mihajlo Pupin”;  
 
Na kraju, ne zaboravite da stanje životne sredine i životni vek Ptice zavise samo od nas, a neki novi klinci biće nam zahvalni !