Legenda o Ptici Robot

Najpoznatiji projekat Udruženja Oktopus je  Ptica Robot, društveno korisnorobotizovano umetničko delo za javni prostor, u funkciji reciklaže limenki, autorke mr Biljane Bibe Vicković.

Nakon postavke prvog prototipa ispred opštine Vračar 22. decembra 2009. godine Ptica Robot je stekla status spomenika kulture grada Beograda, i predstavlja revoluciju u načinu shvatanja reciklažnog procesa kod šire javnosti.

Ona svakodnevno vrši edukativnu ekološku funkciju, a godišnje preko 200.000 građana nahrani robota limenkama.

 

Osnovna ideja postavke Ptice Robot je da se javni urbani prostori urede i oplemene umetničkom skulpturom koja ima praktičnu i promotivnu funkciju. Ptica Robot u okviru svoje praktične funkcije pomaže sekundarnu separaciju otpada tako što prikuplja i skladišti alu limenke, čime se godišnje ostvaruje dobit za nabavku 4 nove mašine za veš.

 

 

 

Dodatna tehnička svojstva i eko kampnja na Vračaru

 

Ptica Robot se napaja pomoću solarnih kolektora!

Mehanizacija Ptice robot napaja se solarnom energijom, čime se obezbeđuju promotivne aktivnosti održivog razvoja tokom i nakon trajanja projekta, a građani afirmišu na ekološku svesnost i korišćenje obnovljivih izvora energije u svakodnevnici.

 

Igranjem “Green Games” igrica podstičemo decu, omladinu i građane na proces reciklaže!

Svaki građanin koji odloži limenku u Pticu Robota, dobija tiket gde osim poruka o važnosti reciklažnog procesa stoji i specijalni kod za igranje igrica. Igrice su na sajtu www.oktoopus.org/games. Ukucavanjem koda sa tiketa pristupa se jednoj od “Green Games” video igara sa ekološkom porukom. Za igranje nove “Green Games” video-igre potrebno je ponovo nahraniti Pticu Robota limenkom, čime se deca i građani putem igre stimulišu na dodatno prikupljanje reciklažne sirovine.

 

Ptica Robot dobija ime Limenko gutić

Konkurs „Dajmo ime Ptici Robot“, pokrenut od strane UG Sfere No-današnji Oktopus i opštine Vračar, započet je septembra 2009. kada je oko sedam stotina četvrtaka iz svih osnovnih škola sa Vračara, obišlo umetničku skulpturu koja ima za cilj da animira sugrađane o važnosti reciklaže. U periodu koji je usledio učenici su dostavljali svoje predloge za ime ptice, u vidu literalnih i likovnih radova. Od svih šest stotina pristiglih radova, odabrano je tridesetak najzanimljivijih koji su bili izloženi u holu opštine Vračar od 9. do 25. novembra 2009, nakon čega je usledilo glasanje za najbolji predlog za ime Ptice Robota. Svi građani Vračara, i drugih opština, učestvovali su u glasanju. Ptica Robot je dobila ime Limenko Gutić, a pobedničkoj školi “Jovan Miodragović” 25.11.2009. su od strane zvaničnika mnogobrojnih institucija koje su podržale razvoj programa, dodeljena prva tri ArtEko kontejnera za reciklažu limenki, pet i papirne ambalaže.

 • ptica_robot_01_-resized.jpg
  big image
  ptica_robot_01_-resized.jpg
 • ptica_robot_04_-resized.jpg
  big image
  ptica_robot_04_-resized.jpg
 • ptica_robot_02_-resized.jpg
  big image
  ptica_robot_02_-resized.jpg
 • ptica_robot_03_-resized.jpg
  big image
  ptica_robot_03_-resized.jpg

Albums

 

Vraček

Draga deco svi ovamo,

ekologiju da razvijamo,

ja sam nova robot ptica,

limenke su moja poslastica.

 

OŠ ''Svetozar Marković''

Jelisaveta Todorov   4/1

 

Eko-Limenko

 

Sjajna jeste ova ptica,

ona ima četiri lica,

sva lica nam se raduju

dok joj se limenke daruju.

 

Robot-ptica stalno zbori,

da je glad uveliko mori.

„Limenke mi daj,

pa će biti pravi raj!“

-kaže ptica, dok joj oči sjaje,

a za uzvrat poklone nam daje.

 

Jeste ova ptica sjajna,

svrha joj je tako bajna.

U školskom dvorištu moje škole

čeka je upražnjeno mesto,

i deca koja je vole.

 

OŠ „Jovan Miodragović“

 

 

Projekta PTICE ROBOT podržan je i realizovan od strane donatora i partnera:

 

Vlada Republike Srbije - Kabinet podpredsednika za evropske integracije; Grupa za održivi razvoj - Kabinet potpredsednika za evropske integracije; Republika Srbija - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstvo energetike razvoja i zaštite životne sredine; Američka Ambasada u Beogradu; Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu; USAID Srbija; Fond braće Rokfeler (RBF); OEBS Misija u Srbiji; ISC; AMCHAM Serbia; Grada Beograd - Sekretarijat za zaštitu životne sredine; Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda; Beogradska Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima; Stalna konferencija opština i gradova (SKGO); Grad Beograd - Gradska opština Vračar, Savski Venac; Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet, Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu; Institut Mihajlo Pupin; Termo elektrana Nikola Tesla (TENT).


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.