Green Dream

 

Projekat Green Dream je osmišljen kao grupna izložba Beogradskih umetnika i studenata mlađe generacije, koji su ponudili svoje viđenje odnosa prirode i savremenih tendencija u umetnosti, kao i rešenja za animiranje atraktivnog javnog prostora kakav je Botanička bašta “Jevremovac“. Green Dream izložba je u art direkciji Biljane Bibe Vicković održana 22. april 2009. godine na dan planete zemlje, u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

 • green_dream_01-resized.jpg
  big image
  green_dream_01-resized.jpg
 • green_dream_02-resized.jpg
  big image
  green_dream_02-resized.jpg
 • green_dream_04-resized.jpg
  big image
  green_dream_04-resized.jpg
 • green_dream_03-resized.jpg
  big image
  green_dream_03-resized.jpg

Studentski radovi izloženi u okviru projekta Green Dream, nastali su kao rezultat rada radionica organizovnih od strane Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda sa studentima klase tekstila. Sam ambijent Botaničke Bašte je polazna osnova za promišljanje ideje funkcionisanja savremene umetničke produkcije u javnom prostoru koji ima naglašen ekološki i prirodni karakter. Radovi nisu narušavali izgled i funkcionisanje Botaničke Bašte, već se se svojom formom i strukturom uklopili u ambijent i ponudili jedno novo viđenje odnosa prirode i umetnosti. U pitanju su video radovi koji su bili projektovani na platnima u krošnjama drveća, interaktivna video instalcija Green dream - video game sonnet, instalcije i objekti studenata tekstila. Svi oni imaju jednu zajedničku karatkeristiku a to je snažnu svest o ekološkim problemima i uticaju čoveka na prirodno okuženje. U centru njihove pažnje je da kroz vizuelno ukažu na potencijalne modele rešavanja nekih od aktuelnih problema.

Na svečanom otvaranju Green Dream umetiničke izložbe organizovane u znak obeležavanja „Dana planete zemlje“, prisutni zvaničnici:  
Nemanja Komazec (Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje u Vladi Republike Srbije),  H.E. Ron J.P.M. van Dartel (Ambasador kraljevine Holandije), 
Srđa Popović  (Savetnik potpredsednika Vlade za Evropske integracije Kabinet potpredsednika Vlade za Evropske integracije u Vladi Republike Srbije), 
Zoran Cvijanović (Savetnik potpredsednika Vlade za Evropske integracije Kabinet potpredsednika Vlade za Evropske integracije u Vladi Republike Srbije), Goran Trivan (Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine), kao i autorka Green Dream umetiničke izložbe Biljana Biba Vicković i Prof. Dr. Petar Marin (upravnik instituta upravnik Instituta za botaniku i Botaničke Bašte “Jevremovac”),  
zasadili su tri vrste sadnica jedne je od najstarijih i najdekorativnijih drvenastih hortikulturnih vrsta (salix alba variatet babylonica, salix caprea pendula i salix caprea) na parceli ispred staklene bašte Botaničke Bašte “Jevremovac”.


 
Glavni organizator Green Dream manifestacije:
  
Udruženje Oktopus, Institut za botaniku i Botanička Bašta “Jevremovac”


 
Partnerske organizacije:
(FPUD) Fakultet primenjenih umetnosti Beograd


 
Donatori programa:
Ambasada Kraljevine Holandije, Rasadnik lepo polje, Fito stil d.o.o JKP ”Zelenilo-Beograd”


 
Pokrovitelji manifestacije:
Vlada Republike Srbije - Kabinet potpredsednika za evropske integracije
- Projekat “Podrška sprovođenju NSOR RS” , Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.
 

Green Dream instalcija - video game sonet
 
Kreiraj svoj audio-vizuelni svet, igraj Green Dream Sonet!
Green Dream se igra u dvoje! 

 
Hodaj po svetlećim tasterima i uplovi u svet umetničke fantazije. Ceo prostor i sve promene u njemu odigraj na velikom platnu. Igrajući, menjaš postojeći i komponuješ svoj Green dream sonet. Svaki svetleći taster je kombinacija zvuka iz prirode i animacije. Isprobaj različite tastere u travi i kreiraj fantastični ekološki svet koji nosiš sa sobom na DVD.
 
Green Dream tim: 
Jugoslav Stojanov (dizajn softwara), Milan Grujić (dizajn hardwara), Danijel Pavić (3d modeling), Goran Rubil (animacija), Jelena Mitrović (dizajn teksture i mape) Aleksandar Randjelović (dizajn zvuka) 

 
Autor Green Dream instalacije: mr. Biljana Biba Vicković

Green Dream interaktivna digitalna animacija-video game sonnet, je nakon 22. aprila predstavljen: u okviru Dana održivog razvoja 10. maja 2009. godine na Kalemegdanu, 02. decembra 2009. godine u sali 300, u organizaciji EkoFON-a održana je prezentacija Green Dream video game soneta, 03. - 06. decembra na Festivalu nauke koji je u toku 3 dana posetilo preko 17.000 pretežno mladih posetilaca iz cele Srbije. 2004. godine, prva projektna analiza Green Dream video game soneta izvedena je u saradnji sa FOaem Labom iz Brissela. http://delta.fo.am/taxonomy/term/24?page=3

Refleksije-ambijentalna umetnost tekstila

FPUD Odsek dizajn tekstila - predmet tapiserija
 
Medijatori: 
red.prof.mr.Jadranka Simonović
Asistent: mr.Leonora Vekić
 
Studenti IV godine diplomskih studija:

- Jovanović Sanja

- Jolović Jelena

- Stanković Marija

- Milosavljević Dragana

- Sretović Dragana
- Jeftić Bojana


 
Studenti V godina diplomskih studija:

- Višnjić Ilija

- Mirković Milica

- Milojević Sladjana

- Marinković Marija

- Trajković Mirjana

- Gašić Aneta
 
 
Prostorna koncepcija video projektcije UTOČIŠTE - Vojislav Radovanović

 

Saša Janjić o umetničkoj izložbi Green Dream
 

Jedna od prvih stvari sa kojima se čovek kao svesno biće susreo bila je priroda. Iz nje je potekao, u njoj obitava i na kraju krajeva u nju se i vraća. Kako je ljudska misao napredovala, ideja prirode se menjala, a današnji koncept prirode zasnovan je na problemima koja razmatraju prirodu kao objekt naučnih istraživanja, oko kojih se uzdiže čitava filozofska misao koja omogućava njenu spoznaju. U pitanju su dve prirode, jedne prirode kao takve, i druge prerađene, stovrene čovekove prirode. Ta stvorena čovekova „priroda“ često je u koliziji sa pravom prirodom. 
Tužno je kad ideja o netaknutoj prirodi i zelenilu postane san. Moderan čovek se danas suočava sa mnogobrojnim izazovima i pretnjama. Svakako najveći izazov je onaj ekološke prirode.

U sitaciji kada savremeni gradovi više liče na betonske i asfaltne džungle, male oaze zelenila i parkova predstavljaju pravu retkost i bogatstvo. Još od antičkih vremena parkovi i priroda su bili mesta uživanja (locus amoenus), asocijacija na zlatno doba čovečanstva, ali i mesta na kojima se ljudska misao uzdizala. Green Dream je posvećen očuvanju čovekove okoline i prirode.

Autori programa i umetnici će na krajnje kreativan način iskazati svoj odnos i viđenje aktuelnog problema ekologije i važnost reciklažnog procesa. Ideja izložbe je da se publici otvori nov prostor i nova percepcija okoline sa kreativnim idejama u sredini u kojoj žive. Moto izložbe je: “Naša okolina kada se neguje može da bude bašta, vrt, a kada je zapustimo postaje deponija” 


Projekat Green Dream je osmišljen kao grupna izložba beogradskih umetnika mlađe generacije, koji su ponudili svoje viđenje odnosa prirode i savremenih tendencija u umetnosti, kao i rešenja za animiranje atraktivnog javnog prostora kakav je Botanička bašta Jevremovac.

Sam ambijent Botaničke bašte je polazna osnova za promišljanje ideje funkcionisanja savremene umetničke produkcije u javnom prostoru koji ima naglašen ekološki i prirodni karakter. Radovi ne narušavaju izgled i funkcionisanje Botaničke bašte, već se svojom formom i strukturom uklapaju u ambijent i nude jedno novo viđenje odnosa prirode i umetnosti. U pitanju su video radovi koji će biti projektovani na platnima u krošnjama drveća, interaktivna digitalna animacija, instalacije i objekti.

Svi oni imaju jednu zajedničku karatkeristiku a to je snažnu svest o ekološkim problemima i uticaju čoveka na prirodno okuženje. U centru njihove pažnje je da kroz vizuelno ukažu na potencijalne modele rešavanja nekih od aktuelnih problema. 
Sama tehnološka priroda digitalnih radova doprinosi prevazilaženju ambivalentne pozicije prirode i savremene umetnosti.

Savremena umetnost se delimično zbog karaktera produkcije i reprezentacije udaljila od prirode kao izvora inspiracije, a galeriski način prezentovanja umnogome je doprineo ovakvom stanju. Radovi koji su smešteni po celoj bašti imaju za cilj da posetioca navedu na neku vrstu potrage i aktivnije angažovanja u promišnjanju i recepciji sve prisutnijih problema ekološkog zagađenja i uništavanja prirode. 


Jedna od glavnih odlika današnje tehnologije jest da više nismo u mogućnosti da isključivo putem vizuelnih sredstava stvorimo jasnu granicu između prirodnog i veštačkog, odnosno onog što je nastalo putem tehnologije. Interaktivna instalacija Green Dream je kombinacija umetničkog rada i napredne tehnologije u kojoj učesnik svojim ponašanjem ispred interaktivne instalacije utiče na finalni izgled rada.

Green Dream se sastoji od mreže senzora koji će biti postavljeni u travi, i po kojima će korisnik hodati. U zavisnosti od kombinacije tastera i senzora koje posetilac iskoristi, na video-beamu (koji će biti postavljen između drveća), biće prikazana određena projekcija. Specifičnost te projekacije je što će ona biti jedinstvena i zavisiće isključivo od mašte i umeća svakog od učesnika.

Radovi studenata Fakulteta primenjene umetnosti koji će biti postavljeni u prostoru bašte nastali su kao rezultat radionice i predstavlju brzu, sadržajnu i vremenski ograničenu kreativnu vežbu iz oblasti savremene upotrebe tekstila. Glavna tema je ekologija, tačnije moto izložbe: „Naša okolina može biti Bašta ili Deponija, zavisno od toga da li vodimo računa o njoj ili ne.“ 
Cilj ovog projekta je da kroz umetničko delovanje skrenu pažnju na odnos prirode i savremenog tehnološkog društva i mesta prirode u urbanoj strukturi grada.

Takođe, sama postavka, struktura radova i mesto održavanja ima za cilj aktinije uvođenje i upoznavanje šireg sloja ljudi sa recentnim problemima našeg prirodnog okruženja. Izlaženjem iz galerija u netipične izlagačke prostore i korišćenjem univerzalnog vizuelnog jezika savremene umetničke produkcije moguć je spoj naizgled nespojivih stvari kao što su priroda i tehnologija. Radovi nisu glorifikacija svemoći tehnike, i vizija interakcije tehnologije sa prirodom. Oni su sredstvo pomoću kojeg je moguće ostvariti empatiju, čulnu utisak koji je danas više nego ikad u koliziji sa empirijskim iskustvo svakodnevnog života. To empirijskao iskustvo pomoći će nam da konačno shvatimo svu ozbiljnost situacije zagađenja i uništavanje koje ponekad i nesvesno činimo.

 
Saša Janjić
Istoričar umetnosti

 


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.