Green Games

Green Games takmičenje za najbolju video igru sa ekološkom porukom, namenjeno osnovcima i srednjoškolcima Srbije, organizovalo je udruženje Oktopus u okviru kampanje „Znanjem za održivi razvoj” tokom 2012. godine. Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju  video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja.

Na Green Games konkurs prijavilo se 587 takmičara, odnosno 58 takmičarskih timova, koji su poslali 58 video igara. Na zvaničnom sajtu www.greengames.rs postavljeni su svi radovi učenika koji su, uz mentorsku pomoć profesora, tokom prethodnih meseci osmislili rešenja za video igru. Izbor za najbolju „zelenu“ igru vršen je putem SMS glasanja, a sredstva prikupljena preko SMS poruka sa Telenor mreže bila su namenjena daljem obrazovanju talentovanih informatičara Green Games takmičenja.

U igranju Green Games igara učestvovalo je 10 500 učenika, a preko 650 000 građana Srbije je indirektno bilo obavešteno ili uključeno u projekat tokom glasanja, što je doprinelo ekološkoj edukaciji i drugih starosnih grupa. Za nastavak informatičkog usavršavanja putem Green Games onlajn radionica za izradu video igara (tokom 2012/13.) zainteresovalo se i prijavilo  oko 5500 učenika.

Ovo nacionalno takmičenje, koje je počelo u maju, završeno je 31. oktobra. Nakon sabiranja glasova, prva nagrada, koju čine donacija Fonda braće Rokfeler, odnosno interaktivno-ekološka skulptura Ptica Robot, zatim lične nagrade za takmičare, i novčana nagrada kompanije Telenor, pripala je opštini Bor sa osvojenih 12358 glasova. Drugo mesto osvojila je opština Knjaževac (sa 4058 glasova), a treće opština Sokobanja (4040 glasova). Ove dve opštine očekuje po nagradni Arteko robot za reciklažu, koje je donirala takođe kompanija Telenor, i lične nagrade za takmičare.

Specijalna nagrada - ArtEko reciklažni robot, biće dodeljen i OŠ „Milinko Kušić” iz Ivanjice, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, a koja su zahvaljujući mentorskim aktivnostima Svetlane Glavinić, predsednice Upravnog odbora Društva za cerebralnu paralizu opštine Ivanjica i Dubravke Ivković, pedagoga, uključena u takmičarski deo programa.

Pobedničkim opštinama nagrade će biti uručene 4. decembra 2012. godine u beogradskoj opštini Vračar, na svečanoj Green Games dodeli.

U okviru nacionalne kampanje „Znanjem za održivi razvoj” u naredne dve godine biće organizovano još akcija u funkciji podizanja kvaliteta i razvijanja politika kojima se obrazovni sistem prilagođava potrebama razvoja društva znanja.O donatorima i partnerima takmičenja

Cilj nacionalne kampanje „Znanjem za održivi razvoj” u skladu je sa vodećom inicijativom iz Lisabonskog sporazuma i strategije Evropa 2020 o inovacijama i efikasnom korišćenju resursa, uz ostvarenje prosperiteta danas i očuvanje budućeg, sprovođenje društvenih promena kroz međusektorske akcije, učešćem nevladinih organizacija i pojedinaca.
 
Green Games takmičenje, u okviru kampanje „Znanjem za održivi razvoj”, organizovano je uz donatorsku podršku Fonda braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund, RBF), U.S Ambasade u Beogradu, USAID-a i Instituta za održive zajednice (ISC), kompanije Telenor i  Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kao i uz podršku strateških partnera i saradnika: Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, OEBS Misije u Srbiji, EU Progresa (program evropskog partnerstva sa opštinama), Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Univerziteta Metropolitan (Fakultet informacionih tehnologija), Univerziteta u Beogradu (Građevinski fakultet, Elektrotehnički fakultet i Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta), Pedagoškog društva informatičara Srbije i Društva za cerebralnu paralizu Ivanjica.

Fond braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund, RBF) kroz donaciju za nagradnu Pticu Robot podržava realizaciju nacionalne kampanje „Znanjem za održivi razvoj” i “Green Games” takmičenja u skaldu sa ciljevima programa za Zapadni Balkan.  RBF fond dodelom grantova nastoji da podstakne negovanje zdravih demokratskih procesa, podrži regionalne inicijative usmerene na razrušavanje postojećih mitova i predrasuda i da ohrabri nesputan razvoj građanskog društva.

„Telenor kao partner na ovom projektu objedinjuje nekoliko svojih glavnih opredeljenja, a to su ulaganje u mlade ljude, njihovo obrazovanje i očuvanje životne sredine. Nadamo se da ćemo svojom podrškom i obezbeđivanjem nagrada za najbolje timove za izradu igara, podstaći mlade generacije da usvoje pozitivne ekološke navike i nastave da ispoljavaju svoju kreativnost kroz upotrebu novih tehnologija”, kaže Ivana Vranjican, menadžerka spoljnih poslova kompanije Telenor.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) Green Games takmičenje podržava kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Sve informacije o kampanji dostupne su na sajtu oktoopus.org/greengames