Postavka druge Ptice Robot na opštini Savski Venac

Rođendansko slavlje i postavka druge Ptice Robot održana je 17.12.2010. u 12h u parku pored zgrade opštine Savski venac, Kneza Miloša 69.

Nakon tačno dve godine od prvog javnog predstavljanja, opština Savski venac i Udruzenje Oktopus postavile su novu Pticu Robot, autorski projekat Biljane Bibe Vicković, koja je stekla status spomenika kulture od strane Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, i tako postala prva umetnička robot skulptura grada.

Tom prilikom predstavljeni su rezultati koje je postigla prva Ptica postavljena u julu 2009. na opštini Vračar i nova tehnička unapređenja. Osim Ptice, postavljen je i promo pult koji ima za cilj da nas informiše o svim tekućim ekološkim aktivnostima tokom godine. Ptice sve građane koji recikliraju nagrađuje tiketom na kom se nalazi kod za igranje video igrica sa ekološkom porukom. Cilj postavke nove interaktivne skulpture je i najava revitalizacije urbanih džepova na opštini Savski venac. Otuda Ptica Robot simboliše uređenje svih urbanih džepova na opštini. Urbаni džepovi su mаlene zelene površine čijim se uređenjem obezbeđuje bolji kvalitet života.

Prisutnima su se obratili:
Tomislav Đorđević - predsednik opština Savski venac
Branislav Kuzmanović - predsednik opštine Vračar
Biljana Biba Vicković - autorka projekta Ptca Robot
Saša Janjić - istoričar umetnosti