Postavka druge Ptice Robot

Nakon tačno dve godine od prvog javnog predstavljanja biće postavljena nova Ptica robot, autorski projekat Biljane Bibe Vicković, koja je stekla status spomenika kulture od strane Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda i tako postala prva umetnička robot skulptura.

Rođendansko slavlje i postavka Ptice održaće se 17.12.2010 u 12h u parku iza zgrade opštine Savski venac, Kneza Miloša 69.


Prisutnima će se obratiti:

Dragan Đilas – gradonačelnik Grada Beograda
Goran Trivan – gradski sekretar za zaštitu životne sredine Beograda
Tomislav Đorđević – predsednik opština Savski venac
Branislav Kuzmanović – predsednik opštine Vračar
Aleksandra Kalinić – predstavnik Ambasade kraljevine Holandije
Nataša Milovanović – član opštinskog veća Savski Venac
Biljana Biba Vicković, autorka projekta
Saša Janjić - istoričar umetnosti


Ovom prilikom predstavićemo rezultate koje je postigla prva Ptica postavljena u julu 2009. na Vračaru i nova tehnička unapređenja.

Druga interaktivna robot skulptura koja poziva građana na reciklažu sada će se napajati pomoću solarne energije. Osim Ptice biće postavljen i promo pult koji koristi solarnu energiju i koji ima za cilj da nas informiše o svim tekućim ekološkim aktivnostima tokom godine.
Ptice će sve građane koji recikliraju nagrađivati sa tiketom na kom se nalazi kod za igranje video igrica.

Cilj postavke nove interaktivne skulpture je i najava čišćenja urbanih džepova na Savskom vencu. Otuda će Ptica robot simbolisati uređenje svih urbanih džepova na ovoj opštini. Urbаni džepovi su omаlene zelene površine čijim se uređenjem obezbeđuje bolji kvaliteta života.